четвртак, 3. април 2014.

50. godina FK "Istok 63" - "Novi put" o proslavi jubileja

     
Početkom februara gosti redakcije ovog nedeljnika su bili Ljubiša Dinić, počasni predsednik kluba, Andra Miletić, višegodišnji fudbalski radnik iz našeg sela i Stojan Veljković, autor monografije - Fudbalski klub "Istok 1963". Prenosimo u celosti tekst koji objavljen 5. februara 2014. godine na njihovoj internet stranici.

FK “Istok 63″ iz Plane: Proslava jubileja i novo rukovodstvo


Zlatni jubilej raznim manifestacijama obeležavan sedam dana. Obeležavanju jubileja prisustvovao samo predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović, ali su izostali predstavnici FSO Paraćin, Sportskog saveza Paraćin, FS PO a iz FS RIS centralnoj proslavi prisustvovao samo generalni sekretar Blagoje Milošević. Izostala priznanja viših saveza. Ilić novi predsednik

FK ,,Istok 63” je obeležio zlatan jubilej: LJubiša Dinić, Andra Miletić i Stojan Veljković u našoj redakciji
Fudbalski klub „Istok 63” iz Plane kod Paraćina protekle godine proslavio je zlatni jubijej – 50 godina postajanja i uspešnog rada. Jedan je od retkih seoskih klubova sa područja FSO Paraćin koji je svih 50 godina postojanja bio u redovnom takmičenju od Lige Paraćin do Pomoravske zone.
Proslava jubileja bila je za pamćenje. Trajala je sedam dana a završena je 18. avgusta 2013. godine odigravanjem utakmice i centralnom svečanošću gde su zaslužni pojedinci i kolektivi dobili odgovarajuća priznanja. Obeležavanje zlatnog jubileja počelo je otvaranjem izložbe dva likovna umetnika iz Plane, zatim emitovanjem dokumentarnog filma o klubu u trajanju od 20 minuta i promocijom klupske monografije – Fudbalski klub ,,Istok 1963”, autora Stojana Veljkovića.
– Obeležavanje jubijela trajalo je sedam dana, pokazali smo da jedan mali klub, sopstevnim sredstvima članova uprave i prijatelja kluba, može na dostojan način da obeleži veliki jubilej, kaže LJubiša Dinić, dugogodišnji predsednik kluba.
Predstavnici kluba su postavili kamen sa planine „Baba” koji je simbol večnosti na kome piše: „Ovde na ovoj utrini 18. avgusta rođen je FK ,,Istok 63”. Mesni sveštenik je osveštao to mesto. Potom su predstavnici kluba išli u crkvu da zapale sveću svim preminulim igračima i osnivačima kluba.
Dan uoči centralne proslave zlatnog jubileja 17. avgusta odigran je turnir u malom fudbalu. A 18. avgusta odigrana je fudbalska utakmica između dva tima „Istoka 63” a pre utakmice dva padobranca su sletela na igralište noseći zastave kluba i Srbije kao i fudbalsku loptu sa kojom je odigrana utakmica.
Tog dana je u večernjim časovima organizovana završna svečanost dodelom priznanja i proslavom velikog jubileja. Proslavi je od pozvanih prisustvovao samo Saša Paunović, predsedik Opštine Paraćin, a od pozvanih fudbalskih radnika bio je samo Blagoje Milošević, generalni sekretar FS RIS.
– Došao sam da uvažim fudbalske prijatelje iz Plane, rekao je tom prilikom Blagoje Milošević.
Delegacija FK ,,Istok 63” u kojoj su bili LJubiša Dinić, počasni predsednik kluba, Andra Miletić, bivši višegodišnji fudbalski radnik iz tog sela i Stojan Veljković, autor monografije – Fudbalski klub ,,Istok 1963” posetila je našu redakciju i tom prilikom izrazila ogorčenje i razočaranje odnosom čelnika FSO Paraćin, Sportskog saveza Paraćina i FS Pomoravskog okruga koji nisu došli na proslavu iako su uredno i na vreme pozvani.
– Svi su bili pozvani ali niko nije došao. Sportski savez Paraćina je prilikom proglašenja najboljih sportista i sportskih ekipa u 2013. godini za 20 godina postojanja nagradio Karađorđa iz Šavca, koji nije aktivan a mi koji smo proslavili zlatni jubilej nismo bili među nagrađenima. Priznanje nismo dobili ni od FSO Paraćin. Samo nam je Skupština opštine Paraćin, povodom Dana opštine Paraćin, dodelila diplomu. Moram da izrazim veliku zahvalnost Saši Paunoviću, predsedniku Opštine, koji nam je pomogao da monografija ugleda svetlost dana. Takođe je obećao pomoć oko završetka i legalizacije svlačionica, ističe LJubiša Dinić.
– FK ,,Istok 63” iz Plane je jedini klub u opštini Paraćin koji je izdao svoju monografiju, dodaje Andra Miletić, nikadašnji funkcioner u FSO Paraćin i FS PO.
Govoreći o budućnosti FK ,,Istoka 63”, počasni predsednik kluba LJubiša Dinić kaže: – Klub mora da postoji bez obzira u kom se rangu takmiči. Protekle jeseni smo u prvenstvu Međuopštinske lige – Jug zauzeli 10. mesto. Mnogo je problema u ovoj ligi i formiranje dve grupe Međuopštinske lige je pun promašaj. Prvenstvo je potpuno neregularno, ne poštuju se propozicije takmičenja i pravilnik o registraciji igrača. Teška su vremena ali, ponavljam, klub ne sme da se ugasi. Naš cilj je povratak u Okružnu ligu!
Andra Miletić je u klubu praktično od osnivanja. Tog 18. avgusta 1963. godine nije prisustvovao osnivačkoj skupštini kluba jer je bio na odsluženju vojnog roka.
– Ništa se nije slučajno događalo. Klub je punih pet decenija bio u redovnom takmičenju. Najveći uspeh je ostvario u sezoni 2004/2005. godine kada je osvojio prvo mesto u Okružnoj ligi i plasirao se u Pomoravsku zonu gde je, na žalost, igrao samo jedno leto, kaže Andra Miletić.
LJubiša Dinić, doskorašnji predsednik, a sada počasni predsenik kluba, posebno ističe: – Klub je proteklih 50 godina prolazio kroz teške periode, ali je opstajao najviše zbog velike želje i entuzijazma pojedinaca. Uvek je bio ponos svih nas i sela Plane. Mnogi van opštine Paraćin znaju za Planu zahvaljujući FK ,,Istok 63”. FK ,,Istok 63” čini radosniji deo života. Za proteklih 50 godina postao je sportska institucija. Zadatak mlađih generacije je da sačuvaju fudbalski klub i da stvore bolje uslove za takmičenja.
Iz bogate istorije FK ,,Istoka 63” izdvojimo i potpisivanje povelje o trajnoj saradnji 1983. godine sa FK ,,Budućnost” iz Konareva u opštini Kraljevo.
– Veliki jubilej smo organizovali na spektakularan način ali ostaje bol u duši zbog zaista neshvatljivog odnosa fudbalske organizacije čiji smo mi deo. Imamo utisak kao da je FK ,,Istok 63” nekom trn u oku. Ne znam samo čime smo takav odnos zaslužili, kaže na kraju razgovora LJubiša Dinić.
ILIĆ NOVI PREDSEDNIK
Sredinom januara FK ,,Istok 63” održao je Izbornu skupštinu kluba na kojoj je ovaj klub dobio novo rukovodstvo.
– Nije bilo lako da ubedimo nove ljude da se prihvate ni malo zahvalnog posla, kaže LJubiša Dinić, bivši predsednik a sada počasni predsednik kluba.
Za novog predsednika kluba izabran je Tomislav Ilić, za dva potpredsednika kluba izabrani su Miroljub Stojković i Vladan Milovanović. LJubiši Ivanoviću je poverena uloga sekretara kluba a članovi Upravnog odbora su: Goran Simić, Jova Ristić, Marko Vekić, Dragan Ristić, predsednik Mesne zajednice Plane, Ivan Gajić, Danijel Petrović, Dejan Veljković, Goran Milosavljević i LJubiša Stojković.
– Novi predsednik Tomislav Ilić nije igrao ali voli fudbal, ističe počasni predsednik kluba i dodaje: – Inače zadatak novog rukovodstva je završetak svlačionica, izgradnja tribine na igralištu, drenaža na terenu i povratak prvog tima u Okružnu ligu.
MONOGRAFIJA ZA JUBIJEL Povodom obeležavanja zlatnog jubileja FK ,,Istok 63” štampana je monografija o ovom klubu. Autor monografije je Stojan Veljković, jedan od osnivača ovog kluba koji je sedam godina bio prvotimac Istoka 63. Fudbalsku karijeru prekinuo je zbog povrede ali je klubu ostao veran punih 50 godina.
– Ova monografija je vredna jubileja, istakao je recenzent Đorđe Petković.
Inače, Stojan Veljković je bio istaknuti ekonomista i društveno-politički radnik. Između ostalog bio je predsednik Izvršnog saveta Skupštine opštine Paraćin, zamenik predsednika Opštine i direktor Službe društvenog knjigovostva.
BEZ ZASLUŽENOG PRIZNANJA
FK ,,Istok 63” je ostao bez priznanja od strane FSO Paraćin, FS PO i FSS. Naime, do sada je bila praksa da klubove koji obeležavaju pola veka postojanja Fudbalski savez Srbije nagrađuje zlatnom plaketom. Međutim, da bi neki klub dobio to priznanje, treba neko da signalizira FSS da klub slavi zlatni jubilej. To je u ovom slučaju trebalo da bude FSO Paraćin.
– Zvali smo na proslavu i Dobrivoja Vukićevića, predsednika FS PO, međutim ni on nije došao. Navodno, tog dana je obavljao delegatsku dužnost na utakmici Srpske lige – Istok. Preče mu je bilo to od našeg jubileja, konstatuje LJubiša Dinić.
Z. M.

Izvor: Novi put

Нема коментара:

Постави коментар