четвртак, 7. новембар 2013.

Da li još pamtite eksplozije u vojnom skladištu kod Paraćina?

      Prva veća eksplozija se dogodila oko 03h40. To je bila samo najava za seriju od nekoliko većih detonacija koje su potpuno ili delimično uništile objekte u skladištu. U magacinima i platformama na otvorenom bilo je uskladišteno između 3500 i 4000 tona minsko eksplozivnih sredstava (MES). Uništena je trećina, ili oko 1300 tona. Ono što NATO avioni nisu razorili 1999.god.  kada su bombardovali ovaj objekat tadašnje Vojske Jugoslavije, te hladnjikave oktobarske noći 2006. godine je devastirano u ovom incidentu.

Skladište posle eksplozija



      Satelitski snimak preuzet sa aplikacije Google Maps načinjen pre pomenutog događaja. Vide se magacini, pomoćni objekti, otvorene platforme gde su se između ostalog čuvali sanduci sa protiv avionskom municijom 20 mm koja je po nekim izveštajima i započela ceo ovaj "vatromet".
Credit: Google Maps

      Veća nadmorska visina je stanovnicima Plane i ako je udaljenost nekih 13km od epicentra, omogućila da gledaju i da dobro čuju ono šta se dešavalo na brdu iznad Paraćina. Donje fotografije su nastale oko 04h30. Vide se dim i vatra koja se još više rasplamsala od eksplozije koja se dogodila oko 4h20.

Foto: Miroslav Filipović
Foto: Miroslav Filipović

       Ovo je snimak već ranije pomenute eksplozije u 4h20 napravljen iz samog sela:


                                              Video: Miroslav Filipović







Нема коментара:

Постави коментар