недеља, 7. фебруар 2016.

Raskrsnice i utakmica odigrana na Božić 1999. godine (VIDEO)

      Lepe uspomene su nešto čega se svaka osoba rado priseća i ako ima prilike da ih nekom ispriča, to radi sa izuzetnim zadovoljstvom. Problem je što ma koliko su vam te uspomene drage i prirasle srcu, vremenom blede. U današnje doba, uglavnom nemamo takve probleme, jer svako ko koristi mobilni telefon ima ugradjenu kameru kojom može zabeležiti događaje u nekom zadovoljavajućem kvalitetu. Međutim, nekada nije bilo tako...


      Ta 1999. godina biće upamćena uglavnom po bombardovanju naše zemlje od NATO agresora i okupaciji južne srpske pokrajine, a i još po nečemu, o tome ćemo nekom drugom prilikom. No, svim zaljubljenicima u fudbal koji su izlazili na Rakrsnice i tu svoju ljubav prema ovoj igri pokazivali na ovom terenu okruženim bagremovom šumom i skrivenim od očiju slučajnih prolaznika, ostaće upamćena i po tome da se tog 07. januara 1999. godina, na Božić, družina od nekih devetnaest igrača poslednji put spontano okupila i odigrala jednu, za oko posmatrača sa strane, vrlo interesantnu utakmicu.     

      Video koji ćete pogledati je zanimljiv i po tome što je to prvi od dva snimka loptanja zabeležen kamerom na Nebeskom miru. Drugu utakmicu ste već imali prilike da vidite, jer smo već pisali ovde o njoj. 

      Sticajem okolnosti, Miroslav Filipović se dokopao nekako VHS kasete, snimak prebacio u digitalan format i nama poslao da je postavimo na Youtube i vama prikažemo. Ovom prilikom mu se zahvaljujemo jer ovakve snimke upravo i tražimo. Naime u nameri smo da napravimo jednu foto-video arhivu kako bi od zaborava sačuvali mnoge događaje iz prošlosti našeg sela.

      Veliku zahvalnost dugujemo i samom snimatelju ovog događaja, Draganu Filipoviću koji se bez razmišljanja latio kamere i zabeležio ovaj, možemo reći istorijski snimak i svim igračima koje sa zadovoljstvom možemo po prvi put gledati posle sedamnaest godina.  

      Vreme je da i njih nabrojimo. Kako je to red, napravljena su dva tima. Ovog puta ekipe ćemo nazvati Istok i Zapad, jer se igralište pruža pravcem Zapad (gol prema selu) - Istok (gol do "bagrenjara").

Za ekipu Istoka igrali su:

-Nenad Nikolić - Dragomirov (pok.)
-Miroslav Filipović - Miki (igra od trinaestog minuta)
-Dragoslav Filipović - Fića
-Nenad Filipović - Neša
-Živorad Filipović - Bebi
-Slavko Brkić
-Zoran Brkić
-Radojica Đokić - Dicko
-Branko Nikolić - Čerček
-Zoran Đokić - Tikin (drugo poluvreme)

Ekipa Zapada je igrala u sledećem sastavu:

-Dragiša Gajić - Dragi Frcokla (pok.)
-Jovica Filipović - Joca Surča
-Žarko Filipović - Žare
-Nebojša Petrović - Neca
-Boban Moljković - Mika
-Toplica Živković - Cvek
-Dejan Miletić - Deks
-Bojan Gajić
-Ranko Miletić (drugo poluvreme)

      Utakmica nažalost nije snimljena cela. Dužina snimka je nekih 67 minuta, od toga je prvo poluvreme oko 44 minuta. Može se videti tuce golova, a rezultat ni ovom prilikom nećemo otkrivati. Ukratko, nećete zažaliti ako se odlučite da je pogledate. 

      Evo i linka ka video snimku: https://www.youtube.com/watch?v=Luu8qV-AXig



2 коментара:

  1. На Божић, на месту које су сами прозвали НЕБЕСКИ МИР,група одраслих, зрелих људи, распиривала је фудбалском игром у својим срцима неукаљану дечачку радост. Да ли су у тим тренуцима имали божји благослов. Искрено се надам да јесу!

    ХВАЛА УРЕДНИКУ ПОРТАЛА ШТО НАМ НЕ ДА ДА ЗАБОРАВИМО!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Proverite da li nadlezna firma koja eksploatise kamen sa Babe ima STUDIJU O ZASTITI COVEKOVE SREDINE (EKOLOSKU)! Ako nemaju tu studiju NEMAJU PRAVA NI DA POCNI NITI DA DO DANAS EKSPLOATISU KAMEN, a tek sto narusavaju i ugrozavaju bio- i covekovu okolinu!!! Narusavaju ydravlje stotine i hiljade ljudi (zitelja svih okolnih sela) jer mikrocestice lete desetianam kilometara dalje i zavrsavaju u ljudskim plucima, izazivajuci mikro-ostecenja (misljenje eminentnog univerzitetskog profesora Vladimi Jorge)! A posto se nadlezni, koji kopaju dalje i ugrozavaju i arheolosko nalaziste grada Petrusa na vrhu planine Babe (mesto Preslis, koje je jeo Feliks Kanic istrazio i locirao, sto je poseban zlocin), posto se ponasaju kao NATO upotrebom minicije sa osiromasenim uranijumom, jasno je da ce kad-tad popiti tuzbu i niz tuzbi za ugrozavanje zdravlja ljudi. Pa kada moze da se tuzi NATO, moze i vlasnik firme, koja unistava i planinu Babu i zitelje okolnih sela, u prvom redu Plane i Lesja! Pravna osnova za zaustavljanje rada kamenoloma je neophodna STUDIJA O ZASTITI COVEKOVE OKOLINE! Ako to nemaju moraju trenutno da prestanu sa radom kamenoloma! A tek bi trebalo insistirati na ugradnji filtera na kamenolomu Plana, odakle svakodnevno idu oblaci kamena ka plucima Planjana, ali i Lesjana, Donjomutnicana, Klacevaca, Skoricanaca...

    ОдговориИзбриши