четвртак, 14. јун 2012.

Geografski položaj

Karta Plane      Selo Plana nalazi se u administrativnim granicama opštine Paraćin, kao granično selo, 11.5 kilometara jugo-istočno od centra grada, na obroncima planine Baba. Najveći deo sela, leži na dva koso zatalasana pobrđa (dve strane) na nadmorskoj visini od 350 do 420 m, koje deli potok "Mačkovica", 


      Istočni i jugoistočni deo atara (oko 25%) je brdovit, pokriven šumama i pašnjacima, dok je preostalih 75% relativno ravan.U katastarskoj opštini Plana je po popisu iz 1991. godine imala 2211 hektara. Od toga na oranice otpada 1256 h (IV klasa), na voćnjake 80 h, vinograde 40h, pod livadama i pašnjacima je 83 h, dok je pod šumom 114h. Neplodno i neobradivo zemljište je površine 139 h. Najniža tacka je na oko 210m nadmorske visine, a najviša na 680m je vrh planine Baba.

      Planjanski atar graniči se južno sa skoričkim, jugoistočno sa klačevačkim atarom.Sa zapadne strane graniči se sa golubovačkim, busilovačkim i mirilovačkim, dok se na severu dodiruje sa lešijanskim atarom. Na istoku granica planjanskog atara je greben planine Babe, odnosno granica sa donjomutničkom katastarskom opštinom. 

      Geološko-morfološku osobenost ovog područija čine zapadni obronci velikog karpatskog sistema, sa naslagama iz perioda aluvijala, neogena i gornjeg glikocena pa su samim ti i stene planine Babe krečnjackog sastava.  

planina baba nerezina
Planina Baba
      Zbog samih karakteristika terena na kome se nalazi, Plana je selo brdsko-planinskog tipa. Naselje i atar su ispresecani tokovima više planinskih potoka, međutim samo četri u svom koritu imaju vodu preko cele godine. To su Mačkovica i Vrbnički potok koji izviru u samom selu. Na vrbničkom potoku postoji česma nazvana "Vrba". Potok koji protiče kroz predeo zvani "Danila" nosi isto ime, mada neki istrazivači smatraju da se ovaj vodotok zvao Kalanjevac, tj. Kalanjevački potok, ili reka, koja je izvirala ispod planine Mala Baba i nešto niže se ulivao u Stopanjski potok (reku). 

Atar plane tresnje
Lanište
      Geografski Plana je dosta interesantana, narocito njen planinski deo. Već iz samog sela pruža se fantastičan pogled na moravsku dolinu od planine Bukovik na jugu preko Kopaonika i Goča na zapadu pa do Crnog Vrha na severozapadu. To jeste jedna od posebnosti ovog sela koja se uvećava sa nadmorskom visinom. Tako, sa same planine Baba pogled seže od Suve planine kod Niša, Ozrena i Device kod Soko Banje na jugu, Samanjca, Rtnja Beljanice i Kučajskih planina na istoku i severo-istoku, Jastrebca na jugo-zapadu, već pomenutih Kopaonika i Goča kao i Željina, Stolova i Juhora na zapadu, pa sve do Crnog vrha i Rudnika na severozapadu i Kosmaja na severu. 

vidikovac iz sela Plana
Pogled na Željin (levo) i Goč (desno) iz samog sela

      Nezagađen vazduh, čista planinska voda, bujna vegetacija i prelepi pejzaži čine Planu pravom vazdušnom banjom.   
  
treci reon sela Plana na padinama Male Babe
Deo sela ispod Male Babe
ulaz u selo Plana iz pravca Golubovca
Ulaz u selo iz pravca Golubovca. U drugom planu vidi se vrh Babe.

Нема коментара:

Постави коментар