петак, 29. јун 2012.

Legende o nastanku imena Plana

       Postoje više teorija o tome kako je Plana dobila ime. Koja je od njih najbliža istini, prosudite sami. 

IME PREMA IZVORU NA PROPLANKU:
      Grupa starih slovena stiže podno planine i na jednoj zaravni zalogoruje. Kako su tu imali sve što im je potrebno za život: drva za ogrev, vodu, obilje trave za stoku i konje i zemljište za obradu, ostaju. To mesto nazvaše Strovac.
      Kada su raskrčili goru, da im se ognjišta ne bi ugasila, krenuše naviše prema planini te su svrtište našli oko jednog izvora na proplanku. Zbog izvora "Plana", koji je ovo ime dobio zbog proplanka na kome je selo nastalo, i današnjem selu osta ime Plana. Danas se na mestu izvora nalazi česma Plana. 


PLANA OD LATINSKE REČI "PLANUM": 
      Kad rimske legije stigoše u ove krajeve, vrh planine Babe im se učini najpodesnije mesto za jako vojno utvrdjeje. Pre nego sto počeše da dižu bedeme u ravnici (planum na latinskom znaci ravno) podno planine kamenjem obeležiše veliki plan budućeg grada, koga je svaki majstor mogao da vidi sa vrha i da se prema njemu upravlja dok zida. Rimski "planum" osta i kao osnova imenu sela u blizini. 

IME PO NEMANJINOM PLANU:
       Stefan Veliki Nemanja donese odluku da prihvati bitku sa vizantijskim carem Isakom Andjelom na Moravi i da se posle bitke povuče u svoju topličku prestonicu.
      Medjutim, kad bitku izgubi i ranjen stade da leči ubodna mesta na telu u izvoru Presvete Bogorodice Lešjanske, promeni plan i reši da tu ostane do okončanja daljih pregovora i dok ujedno ne ozdravi.
      Tu svoju odluku saopšti vojsci, koja taborovaše podno planine Babe. Pošto na tom mestu Nemanja promeni plan i on se pokaza kao dobar, jer od svog protivnika pregovorima dobi na poklon već u bici izgubljenu teritoriju, u tu čast mestu i ostade ime - Plan. Danas je to selo Plana. 


KRSTAŠKI PLANOVI: 
      U selu Plani, naleglom na planinu Babu, nekakvi vojnici, možda krstaši, dugo su planirali pohode i razmeštali svoje odrede, vežbajući se u napadu i odbrani po vrletima kamenite Babe. Iza njih su ostale drvene prepreke i planovi označeni krecčom po zemlji. Valjda po tim planovima i selo dobi ime - Plana.

Нема коментара:

Постави коментар