петак, 13. јун 2014.

"Znakovi" pored puta

      Plana je u prvoj deceniji ovog veka postala nešto što od svog osnivanja nikada nije bila, a to je raskrsnica puteva. To lokalni političari sa ponosom, ali i sa pravom ističu. Radili su na tome i uradili da Plana više ne bude slepo crevo naše opštine. Pored već asfaltiranog puta prema Paraćinu preko Mirilovca, asfaltirani su još putevi prema Lešju, Golubovcu i Skorici. Planjanima su tako trasirani putevi ka svim pravcima sveta, osim onog ka istoku, ka Klačevici preko Babe, a pošto taj film nećemo skoro gledati, nećemo se ni zadržavati na njemu. Meštani nisu ostali dužni i svoju zahvalnost za sve što se radi za ovo selo su iskazivali na lokalnim izborima. Međutim...

      ...nije sve u asfaltiranju, ima nečeg i u održavanju tih puteva. Jedan od primera je put Plana - Skorica. Ne pišemo o problemima samog kolovoza, kojih ima na pravcima Plana - Paraćin, Plana - Lešje i kroz samo selo u ul. Kralja Petra, već govorimo o održavanju putnog pojasa. Šta se podrazumeva pod održavanjem putnog pojasa? To je održavanje kanala, propusta, bankina, zelenog pojasa... Za te poslove je zadužena Direkcija za izgradnju opštine Paraćin. Kako taj pojas na ovom putnom pravcu izgleda možete videti na fotografijama koje ćemo vam prezentirati u ovom tekstu.

      Pohvalno je to što se "Direkcija" trudi da svaki lokalni put u opštini označi odgovarajućim saobraćajnim znakovima. Obično su to znakovi opasnosti i znakovi obaveštenja. Međutim oni su bezvredni ako su u najprometnijem delu godine nevidljivi za učesnike u saobraćaju.

      Evo primera:



          Ovo je znak "Opasna krivina". Postavljen iz pravca Plane prema Skorici. Slikano 20. aprila 2014. godine. Mesec dana kasnije, taj znak je skoro nevidljiv:


   
      Još gora situacija je sa znakom iste kategorije, ali iz Skorice prema Plani. Ovo je takođe fotografija od 20. aprila 2014. godine:



      I mesec dana kasnije:

Dobra kamuflaža

      Još jedan primer:

Znak obaveštenja

      Ništa manju opasnost za saobraćaj ne predstavlja ni rastinje pored puta. Kanali i sam pojas pored puta je toliko zapušten da ćemo još malo voziti jednom kolovoznom trakom. Kako se u takvoj situaciji mimoići ne samo sa lokalnim autobusom koji od nedavno vozi na liniji Paraćin - Plana - Skorica, nego i sa turističkim busovima koji voze ture do manastira u Lešju? A saobraćaj je sve intenzivniji! Evo slika. Prvo poređenje kako je to bilo nekad i kako je danas:


      Slika levo je iz maja meseca 2009. godine, a foto sa desne strane je od pre nekoliko dana, tačnije 06. jun 2014. godine. Vidite li saobraćajni znak, pokazan strelicom?


      Opet, maj 2009. prva od asfaltiranih etapa puta Skorica - Plana i desno ista ta deonica, samo pet godina kasnije. Čemu kanali pored puta ako se dozvoli ovako nešto?

      Evo kako izgleda preostali deo puta od Kalanjevca pa do ulaza u selo:










      Ako do sada nismo bili jasni, onda da napišemo opet....Ovo nije kritika, već apel da nam obezbedite zagarantovanu bezbednost u saobraćaju, ne samo na pravcu Plana - Skorica, već na svim postojećim saobraćajnicama ka susednim mestima! Hvala!     

Нема коментара:

Постави коментар