уторак, 1. јул 2014.

Česma Vrba

      Nekada sastajalište mladih, danas je ova česma toliko zapuštena i obrasla rastinjem da bi nam na tome pozavideo i čuveni engleski botaničar Dejvid Belami...

      Ne samo da se godinama ne održava, već je nekada pitka voda danas zagađena i nije za upotrebu. Kako je došlo do toga nije tema ovog teksta, ali svaki predlog da se česma sredi i voda osposobi za redovno korišćenje nije naišao na razumevanje kod opštinskih vlasti, a sve pod izgovorom da Plana uskoro dobija vodovodnu mrežu. Naravno, pozdravljamo to što će uskoro svako domaćinstvo imati mogućnost priključenja na vodovod, ali to nikako ne sme da bude izgovor da se jedan od simbola ovog sela ovako zapusti. Nije samo u pitanju tradicija, ova česma može biti i turistički interesantna. Plana kao selo koje je smešteno na vrlo zanimljivu lokaciju sa svojom okolinom ima odgovarajući turistički potencijal. Međutim, na njegovom iskorišćavanju se ništa, ili vrlo malo radi.

      Kroz naše selo prolaze turistički autobusi iz južnih delova Srbije koji idu u obilazak manastira u Lešju. Plana je takođe polazna tačka planinarima koji dolaze iz svih krajeva Srbije u pohod na planinu Babu. Prvo što će ih dočekati to je loš put kroz selo, a onda nesređen centar sela kao i ova oronula česma. Šta će svako od njih da pomisli i šta će svojim kolegama, prijateljima, rodbini ispričati o selu koje ima tako prelepu prirodu... Evo kako česma danas izgleda:

Česma Vrba

      Apelujemo na nadležne da se pozabave ovim problemom. Ne mislimo samo na problem ove česme, već uopšte da se angažuju i selo ponovo ožive.      

Нема коментара:

Постави коментар