субота, 16. јун 2012.

Sezona 1963/64

Prvo svoje fudbalsko krstenje FK "Istok-63" dozivljava 1. septembra 1963. godine (priznanica) po vrlo lepom vremenu pred oko 500 gledalaca. Tehnicki stab u sastavu: Dragoslav Filipovic i Dinic Stojadin-Dina je na raspolaganju imao sledeci tim: Gajic Radosav, Dinic Gradimir, Dinic Dragoslav, Stanojlovic Branko, Stanic Branko, Stanojlovic Janko, Ignjatovic Zivomir, Stefanovic Miladin, Filipovic Dragoslav, Rusimovic Zivota i Veljkovic Stojan. To je ustvari tim koji je odigrao prvu utakmicu sa tada vec renomiranim timom "Juhor" iz Potocca. Samo sto je utakmica pocela a "Istok" je poveo sa 1:0 preko, tog dana, raspolozenog Filipovic Dragoslava. Na 2:0 povecao je Stefanovic Miladin, a onda su se smenjivali Filipovic i Stefanovic tako da je na kraju utakmica zavrsena rezultatom 8:3 poluvreme 5:1. Filipovic Dragoslav je postigao 5 a Stefanovic Miladin 3 gola.


Izvestac sa utakmice je zapisao: "Prvi nastup, prva radost". "Istok" je u velikom stilu pregazio renomiranog protivnika. Sta je odlucilo pobednika? Srce i zelja za pobedom. Na igralistu nije bilo igraca koji nije trcao. Svih 90 minuta smenjivali su se napadi. A posle utakmice predvecernje Sunce jedva je probijalo zrake kroz gustu "maglu" koja se od znoja nadvila nad fudbalskom opremom. Sudija ove prve fudbalske utakmice "majstor" Sreja Jovanovic iz Glavice bio je vrlo dobar jer se igralo fer, a prihod od ulaznivca zabelezen je u iznosu od 1050 dinara.

Zreb je hteo da i u drugom kolu "Istok-63" igra pred svojom publikom. Ovog puta protivnik nasem timu je bila vrlo snazna ekipa "Zemljoradnik" iz Strize. "Istok" je na ovoj utakmici nastupio u nesto izmenjenom sastavu: na golu Gajic Radosav, bekovski par: Dinic Gradimir i Filipovic Ljubomir, half linija nepromenjena: Stanojlovic Branko, Stanic Branko i Stanojlovic Janko, a u napadu: Ignjatovic Zivomir, Gajic Zarko, Jankovic Mile, Stefanovic Miladin i Golubovic Bogomir.

Po dobrom, ali vetrovitom vremenu nasom poznatom "kosavom" utakmica je bila vrlo ostra i borbena, i posle dvostrukog vocstva gostiju zavrseno je nereseno 2:2 poluvreme 0:1. Efektnim golom beka Lj. Filipovica sa preko 20 metara “Istok-63” je izjednacio pred kraj utakmice. Ovog puta u timu nije bilo strelca Filipovic D. i Veljkovic S. A medju najboljima na toj utakmici bili su Filipovic Lj. I Stefanovic M.
Prvi nastup “Istok-63” na gostujucim terenima opstine Paracin, koji ce kasnije prenositi slavu ovog kluba, imao je u Sikirici, sa ekipom “Moravac” iz Gornjeg Vidova. Bila je to inzvaredna utakmica naseg tima a krajnji rezultat je bio 8:4 za FK “Istok-63” poluvreme 4:2. Strelci za nas tim bili su Filipovic D. 3 gola, Stefanovic M. 2 i Stanojlovic J. 1 gol. Nas tim je na ovoj utakmici nastupio u kompletnijem sastavu: Jankovic Mile, Dinic Gradimir, Filipovic Ljubomir, Stanojlovic Branko, Stanic Branko, Stanojlovic Janko, Ignjatovic Zivomir, Filipovic Dragoslav, Stefanovic Miladin, Veljkovic Stojan. Da nije bilo slabijeg golmana Jankovic M. i pristrasnog sudije nas tim bi slavio jos vecu pobedu. Istakli su se Filipovic D. i Stanojlovic J. Interesantno je napomenuti da je sudija ove utakmice izgubio fudbalske registracije “Istok-63”.

U cetvrtom kolu nas tim je katastrofalno pregazio ekipu “Radnicki” iz Tekije na svom terenu sa 7:3. Opet su golgeteri bili poznati strelci Stefanovic M. sa 4 gola, Filipovic D. 1 i Ignjatovic Zivomir. Prihod sa utakmice oko 1700 dinara. Na ovoj utakmici tim je nesto izmenjen jer se po prvi put pojavljuju novi igraci : Dinic Veljko, Ljubicic Dusan i Miletic Milutin.

Posle serije uspeha i briljantnih pobeda nad ekipama koje su vec posedovale iskustvo, mnogi ljubitelji fudbala u nasoj opstini zapitali su se koja je to novoformirana ekipa koja na cetiri utakmice postigne 25 golova. Mnogi nas sa pravom poredise sa “Vastok-3” tadasnjom Sovjetskom letelicom, jer nosimo slicno ime, a igra naseg tima bila je uraganska, poletna, jednom recju kao kad “vihor” krene po zelenim poljima, noseci sve pred sobom.

Utakmicu petog kola “Istok” dobija sa 3:0 (parforfe) iz razloga sto ekipa “Radnik“ Davidovac nije izmirila obaveze prema fudbalskom savezu.

I kako to u sportu biva, a narocito u fudbalu nas tim dozivljava neocekivani poraz na svom terenu od FK ”Razvitak” Mirilovac sa 4:3 (2:1). Neki nasi igraci registrovali su se i nastupali za goste i poznavajuci nase slabosti bitno uticali na rezultat ove utakmice, a ovom utakmicom oznacen je i kraj prvenstva jesenjeg dela, II opstinske lige.

Na kraju jesenjeg dela “Istok-63” je u konkurenciji 8 ekipa zauzeo II mesto sa 4 pobeda, 1 neresena igra i 1 poraz sa gol razlikom 31:16 bodova 9.

Najbolji strelci behu Filipovic Dragoslav 10 gola i Stefanovic Miladin 10 gola.
Uprava kluba u ovoj prvoj takmicarskoj godini cinili su: Dinic Stojadin – predsednik, Dinic Stanoje – sekretar, Milosavljevic Grada – blagajnik, a tehnicki stab: Filipovic Dragoslav i Dinic Stojadin.
U prolecnom delu takmicarske 1963/64 “Istok-63” nije nastavio sa serijom uspeha iz jesenjeg dela. U prvom kolu predata je utakmica bez borbe 3:0 zbog veoma losih vremenskih uslova tako da je “Juhor” Potocac dobio dva boda.

U drugom kolu “Istok” dozivljava prvi i najtezi poraz u svom postojanju u Strizi od “Zemljoradnika” sa 8:0 (3:0). Za vise od polovine golova krivicu snosi golman ali ni ostali igraci nisu zadovoljili. Vec je prisutna pojava neodlaska pojedinih igraca na gostovanjima (Rusimovic Zivota i dr.)

U odnosu na jesenju sezonu sastav je nesto izmenjen jer su Stefanovic M. u “Jedinstvo” Donja Mutnica, Stanojlovic J. u J.N.A. , Gajic Radosav u “Jedinsvo” Paracin itd. A u tim se ukljucuju mladi Gajic Brance, Nikolic Aleksandar, Ivanovic Momcilo. U trecem kolu “Istok” je porazen u Tekiji sa 3:1 a zadnjem od FK ”Razvitak” Mirilovac sa 3:2 u Mirilovcu.

Problem broj jedan u ekipi u tom vremenu jesu golmani jer na svakoj novoj utakmici nastupao je novi golman.

U takmicenju za kup nas tim je porazen u Sikirici od FK “Mladost” sa 4:2 poluvreme 2:0 za “Istok–63”. Ovde je karakteristicno istaci da je nas tim na 8 minuta pre kraja vodio sa 2:0, ali uvidevsi poraz domacini su, a pogotovu desni half jurili nase igrace po terenu a o tuci i da ne govorimo. Skoro sva cetri gola su bila neregularna, a nas golman po naredjenju i pretnjama morao je stajati van gola. U svim ovim brutalnostima sudija je bio nemi posmatrac, a slicno su se ponasali neki ljudi iz centra Veljkovic Rade, npr. Sekretar fudbalskog centra.

Na kraju prvenstva “Istok” Zauzima cetvrto mesto sa 4 pobede i 1 neresena igra i 4 poraza sa gol razlikom 37:30. Neke ekipe zbog svojih propusta su diskvalifikovane pre zavrsetka prvenstva tako da su pojedini rezultati brisani.

U nekoliko prijateljskih utakmica znacajne su dve utakmice sa “Jedinstvo” Paracin, iako smo porazeni sa 4:1 i 5:1 kao i pobeda nad “Jedinstvo” Donja Mutnica sa 3:1. Na ovim utakmicama prvi put u timu pojavljivali su se Gajic Budimir, Todorovic Milan, Gajic Slobodan, Dinic Drena, Bogdanovic Radomir i drugi.

Нема коментара:

Постави коментар