субота, 16. јун 2012.

Sezona 1964/65 I

Prvu svoju utakmicu u Prvoj opstinskoj ligi FK “Istok-63” igra pred svojom publikom 16. avgusta 1964. godine sa ekipom “Buducnost” iz Lebine. “Istok” iako fizicki i tehnicki dobro pripremljen, gubi ovu utakmicu visokim rezultatom 2:6 poluvreme1:2. Utakmica je izgubljena jer tim nije imao pravog golmana. Najpre je na golu stajao Dinic Grada, pa Dinic Veljko i na kraju Dinic Dragoslav. Ocito da Dinici nisu imali dan. Izvestac sa ove utakmice Dragoslav Filipovic je zapisao: “Nijedan od golmana nije pokazao nista, osim sto je umeo da primi po koji gol. Uprava kluba mora da se pobrine da timu obezbedi pravog cuvara mreze. Primanje golova iz bezzazlenih situacija psihicki deluje na celu ekipu. Steta da dobar tim na ovaj nacin sebi krnji ugled”. Golove na ovoj utakmici za ekipu “Istoka” postigli su: Filipovic Ljubomir i Miletic Milutin.


U drugom kolu istok gostuje kod svog suseda ekipe iz Mirilovca. U izvestaju sa utakmice kaze se da je “Razvitak” igrao veoma grubo i da je sa takvom igrom poveo sa 2:0. U drugom delu utakmice ‘Istok’ je zaigrao znatno bolje, pa je smanjio rezultat na 2:1, a kada je postigao i svoj drugi gol sudija je isti ponistio. Gol je bio sasvim regularan, sudija je pristrasan, ali na intervenciju delegata utakmice sudija je ipak priznao ovaj pogodak. Medjutim ova utakmica je kasnije registrovana rezultatom 3 :0 za "stok" jer je u ekipi "Razvitak" nepravilno bio registrovan jedan igrac.

Usledecem kolu "Istok" je pred svojom publikom savladao "Juhor" iz Potocca rezultatom 5:3 (3:2). Golove za nas tim postigli su Filipovic Lj. 2 i Rusimovic Z. 2. Na golu “Istoka” se po prvi put pojavljuje Bogdanovic Slobodan.

Put za cetvrto kolo vodio je ekipu “Istoka” na stadion “Mladosti” u Sikirici gde je nasa ekipa odigrala utakmicu sa “Jedinstvom” iz Ratara. Ovu utakmicu “Istok” je dobio rezultatom 1:0 golom Janka Stanojlovica. U ekipi “Istoka” nastupaju tada novi igraci: Gajic Radosav, Ljubicic Dusan, Balotic Svetozar. Medjutim ovu utakmicu “Istok-63” je izgubio sluzbenim rezultatom 3:0 zbog toga sto je Gajic Radosav bio registrovan i za ekipu “Jedinstva” iz Paracina. Inace utakmica je odigrana po veoma lepom vremenu i bila je to veoma fer i dobra utakmica.

Izgubivsi utakmicu zbog nepravilno registrovanog igraca, za sledecu utakmicu protiv ekipe "Radnik" iz Davidovca na golu "Istoka" je ponovo Bogdanovic Slobodan. Ovoga puta on je dobro cuvao svoj gol, a "Istok" je naneo tezak poraz protivniku rezultatom 7:1 (4:0). Golove za nas tim postigli su: Filipovic Lj. 2,Veljkovic 1 (iz penala), te Filipovic D. i Miletic M. po 1.

Vec smmo istakli da je osnovna slabost "Istoka" bila nedostatak golmana. Eksperimentisalo se sa svim igracima. Na golu protiv velikog rivala ekipe "Zemljoradnik" iz Strize stajao je ovog puta Bogdanovic Budimir. "Istok" je zeleo da u jednoj fer i sportskoj borbi nadmasi svog rivala iako je toga dana bio oslabljen jer u ekipi nije imao standardnog Filipovic Dragoslava. Prvi deo utakmice "Istok" je resio u svoju korist sa 2:0. Medjutim u nastavku utakmice za kratko vreme primili smo cak 3 gola greskama golmana. Secamo se jednog po malo smesnog: skoro sa sredine igralista, jer protivnicki igraci su vrlo retko prelazili centar igralista, desna polutka "Zemljoradnika" uputila je dosta snazan udarac. Bogdanovic umesto da uhvati loptu nogom je sutirao a ona ga samo okrzne i onako felsirana krece prema golu. Bogdanovic brze bolje da je stigne, ali mu ona stalno izmice od ruke. I dzabe je juri kad je lopta ipak otisla u gol. Na 3:3 izjednacio je veoma lepim golom pod same raklje Veljkovic udarcem sa oko trideset metara. Medjutim ipak je i ovoga puta "Istok" izgubio utakmicu. Posle greske uze odbrane primili smo i cetvrti gol.

Veoma su interesantni i dogadjaji koji su se desavali i prilikom odigravanja utakmica, pocev od onih navijackih od strane publike pa sve do onih vezanih za putovanja na utakmice.

Utakmica protiv "Napretka" iz Drenovca nas upravo podseca na interesantne dozivljaje. Na put se ili islo pesice ili najboljem slucaju biciklama. Jer, tih godina, 1964, ’65. i bicikla je bila retkost, pa po celo pre podne se provede po selu dok se nebi nekako to jedino prevozno sredstvo obezbedilo. Secamo se da je na put krenulo i dosta publike sa plavo belo zastavom u rukama na celu barjaktara Dinic Stojadina. Na jednoj bicikli bilo je i po dvojica. Kad je povorka stigla u Krezbinac iz grupe se najednom izdvoji Branko Stanic. Ovaj je primetio kokosku kako lezi u slami na sest jajeta. Nije hteo da ih uzme, vec ih ostavio da to ucini kad se budemo vracali. Utakmicu smo izgubili sa 6 :3 (3 :0). Na terenu se povredio Janko Stanojlovic i Grada Dinic, a u povratku Branko Stanic u gnezdu umesto jaja uhvatio macku. Jaja je neko vec pokupio a nekakva macka je tu nasla dobar lezaj. Nasmejali smo se "Folicu" - tako smo Branka nazivali, a on nato odmahnu rukom i rece: “Nije vazno bar sam Luje (igracu “Napretka”) uzeo kopacke" i pokaza nam kopacke. A mi smo ga celim putem grdili sto ga je Luja lako pretrcavao. Kroz Krezbinac za malo da se desi i jedan tragican dogadjaj. Andra Miletic, koji je bio jedan od najboljih igraca na utakmici sa “Napretkom” biciklom je presao preko potoka na jednoj gredi.Tek kada je bio na drugoj strani kosa na glevi se nadigla. Pogledali smo dubok ambis i rekli: "Danas nam bas nista bije islo".

Tih godina smo se po koji put vozili i konjskom zapregom. Da bi nas, medjutim, Milutin Miletic vozio morali smo usput za konje da obezbedimo tikve, kukuruz. A to nam pak nije predstavljalo problem. Uz put u ovom kukuruz ili tikva, u sledecem koren i tako su konji bili obezbedjeni. A igraci posle utakmica, gladni kao srpovi – kako smo mi to govorili, za sebe su obezbedjivali luka, paradajs po bastama.
U utakmici sa “Radnickim” iz Tekije koja se igrala pre podne u 10 sati, a na put se moralo rano da krene bez dorucka, onako iscrpljeni morali smo u Mirilovcu da zbiramo dinare da bi kupili hleb.
Eto, bili su to lepi i teski dani “Istoka”, bar kad su bili u pitanju materijalni uslovi. No, volja i zelja za loptom bila je iznad svega.

FK “Istok-63” je inace posle poraza od “Naptedka” na svom terenu u sledecem osmom kolu savladao tim “Radnickog” iz Tekije sa 2:1 (1:0). Na golu...

Нема коментара:

Постави коментар