петак, 15. јун 2012.

Sport

fudbalski klub
Fudbal je bio i ostao sport broj jedan u selu. Kao i druga sela u opštini i Plana ima svoj fudbalski klub. Prva fudbalska ekipa nastaje krajem II svetskog rata pod imenom Timošenko. Nekoliko godina kasnije, tacnije 1948. godine registruje se F.K."Pobeda" koji se te, kao ni sledeće godine ne takmiči. Tek 1950. godine klub se uključuje u istočnu opštinsku ligu i na kraju sezone zauzima četvrto mesto. Osrednje rezultate F.K."Pobeda" ostvaruje 1951. i 1952. godine od kada nastaje jedna pauza u sportskom životu Plane sve do 1963. godine. 

real sa babe
Te godine na inicijativu grupe školovanih mladića osniva se novi fudbalski klub pod imenom "Istok 63". Janko Stanojlović i Ljuba Filipović uspevaju da od mesne zajednice izvuku novčana sredstva za start ekipe i kupovinu polovne plavo-bele opreme od FK"Mladost" iz Sikirice. 
najbolji igrac svih vremena
Plavo-belu zastavu i sportske gaćice sašio je abadžija Marko Matić, a stative su postavili: Stojan Veljković, Ljuba Filipović, Grada Markov i Džoma.

Avgusta 1978. godine izdat je ALMANAH povodom 30. godina postojanja fudbalskog kluba u Plani i 15. godina FK "Istok 63". Evo šta je zapisano o prvoj utakmici: "Prvo svoje vatreno krštenje FK"Istok 63" doživljava 1. septembra 1963. godine po vrlo lepom vremenu pred oko 500 gledalaca. Tehnički štab u sastavu: Dragoslav Filipović i Stojadin Dina Dinić je na raspolaganju imao sledeći tim: Radosav Gajić, Gradimir Dinić, Dragoslav Dinić, Branko Stanojlović, Janko Stanojlović, Živomir Ignjatović, Miladin Stevanović, Dragoslav Filipović, Života Rusimović i Stojan Veljković."  

utrina

To je bio tim koji je odigrao prvu utakmicu protiv ekipe "Juhor" iz Potočca. "Samo što je utakmica počela "Istok 63" je poveo sa 1:0 preko, tog dana, raspoloženog Filipović Dragoslava. Na 2:0 poveo je Stevanović Miladin, a onda su se smenjivali Filipović i Stevanović. Tako je na kraju utakmica završena rezultatom 8:3, poluvreme 5:1 za FK"Istok 63". Filipović Dragoslav je postigao 5, a Stevanović Miladin 3 gola." 

Te prve godine takmičenja u jesenjem delu ekipa je zauzela 2. mesto na tabeli sa četiri pobede, jednom nerešenom i jednom izgubljenom utakmicom. Gol razlika 31:16.U prolećnom delu Planjani startuju malo slabije te na kraju prvensta "Istok 63" osvaja 4.mesto, sa 4. pobede i 4. poraza i gol razlikom od 37:30. 

fudbalski tereniNajveći uspeh u tom periodu fudbalski klub je postigao u takmičarskoj 1966/67. godini kada je ekipa zauzela 1. mesto i naredne godine se takmiči u Fudbalskom podsavezu Svetozarevo. U ovoj ligi ekipa ostvaruje dobar rezultat i kraj sezone je završila na 2. mestu sa istim brojem bodova kao i FK"Mladost" iz Raševice ali sa slabijom gol razlikom. 

Do jubileja 1978. godine FK"Istok 63" je odigrao 380 utakmica sa gol razlikom 925:696, mnogi igrači su postigli preko sto golova, a najvise ih je dao Dragoslav Filipović. 

igraci Istoka 63

Ove godine FK "Istok 63" slavi 51. godinu svog postojanja.    
  

Нема коментара:

Постави коментар