петак, 15. јун 2012.

Vera i crkva


Hram Svetog Proroka Ilije



Sveti Ilija
Sv. Ilija

       Prema crkvenom letopisu, Hram Svetog Proroka Ilije u Plani je sagrađen i osvećen 3. oktobra 1871. godine. Crkva je napravljena od tvrdog materijala u srpsko-romanskom stilu, bazilika bez kubeta. Postoji misljenje da je crkva sagrađena još u 14. veku a da je krajem 19. veka samo obnovljena. 

      Dobar opis crkve daje sveštenik Metodije Aćević, koji je zapoceo da piše i letopis ove crkve 1963. godine. On je zapisao:  

 

crkva u selu
Crkva
"U osnovi crkva je pravougaonik sa bočnim apsidama u kojima su pevnice. Oltar-apsida niža je od ostalih zidova. Zidovi crkve su pravi, masivni i jaki, debljine od jednog metra, bez ikakvih spoljašnjih dekora i ukrasa. Krov je jednostavan, pokriven ćeremidom.


       U unutrašnjosti crkve jasno su izražena njena tri dela: lađa dužine 5,30 metara, soleja 2,80 metara uzdignuta za visinu jednog stepenika od nivoa patosa lađe i oltar duzine 4,20 metara. Prosecna sirina crkve je 6,30 metara. Sve su ikone izrađene u duhu istočno-pravoslavne ikonografije i odaju nepoznatog majstora i vrlo dobrog poznavaoca naše ikonografije. Ikone imaju veliku umetničku vrednost."  

       U oltaru je kameni Sveti Presto veličine 1x1.20 metara na četiri kamena stuba. Žrtvenik je smešten u polukružnoj niši u zidu." 

crkva i zvonara
Crkva sa starim "drvenim" i novim "betonskim" zvonikom

      Osim hramovne slave Sveti Prorok Ilija, selo slavi i litije - Spasovdan.   

Нема коментара:

Постави коментар