четвртак, 14. јун 2012.

Ekonomski razvoj

dom kulture i posta
Dom kulture
      Ono sto Planu sigurno izdvaja u odnosu na druga sela ne samo u paraćinkoj opštini, jeste velika zgrada doma kulture. Inicijativa da se sagradi jedan takav objekat pokrenuta je pre više od 35. godina, a za samu realizaciju projekta bilo je potrebno nešto manje od 20. godina. I pored mnogo problema, nedovoljnih finansijskih sredstava, krize koja je počela u prvoj polovini devedesetih prošlog veka, zgrada doma kulture je završena. Danas sa preko hiljadu kvadrata to je sigurno jedan od najvećih objekata u paraćinskoj opštini. 

posta Plana
Pošta
      Zgrada ima dva krila. U jednom je velika sala sa pozornicom, telefonska centrala i manja sala. Drugo krilo je namenjeno za upravne i administrativne poslove. U njemu su smeštene prostorije Mesne zajednice, mesna kancelarija (koja je zbog uštede finansijskih sredstava zatvorena), pošta i telefon. Novi dom kulture je doneo velike promene u kulturnom i društvenom zivotu Planjana, jer se u njemu održavaju sve značajnije manifestacije. Jedna od njih su i "Susreti sela" na kojoj je Plana 2003. godine zauzela prvo mesto.  

      Analizom hemijskog sastava materijala sa planine Baba, utvrdjeno je da se radi o krečnjaku sa vrlo visokim sadržajem 98.5% kalcijum karbonata i vrlo malim primesama magnezijuma, natrijuma, aluminijuma, gvozđa, ugljenika, mangana i nekih drugih elemenata (bez teških metala), te se pristupilo studioznoj pripremi za otvaranje rudnika "Plana". Postrojenje je u rad pušteno 11. oktobra 1984. godine u okviru Srpske Fabrike Stakla kao pogon 5. Za samu fabriku bilo je od velikog intresa da rudnik krene sa radom, jer se sirovina potrebna za proizvodnju stakla dovozila iz Jelen Dola kod Cacka.
  
Rudnik krecnjakarudnik "Plana"
Rudnik "Plana"
      U rudniku je 1996. godine bilo zaposleno 70 radnika, a godišnja eksploatacija je iznosila 270 hiljada tona krečnjaka.
       
silosi i postrojenja
      
Danas Plana ima zdravstvenu ambulantu, jednu poljoprivrednu apoteku, 5 prodavnica mešovite robe, jedan kafić, jednu berbernicu, par ugostiteljskih objekata, automehaničarsku radnju, servis bosh pumpi, špeditersku firmu, servis računara, stovarište građevinskog materijala...

zgrada ambulante
Zgrada ambulante
      Ono sto stanovnike sela tišti jesu nerešeni komunalni problemi. Nepostojanje kanalizacije i nerešeno pitanje brojnih smetlišta dovode do sve većeg zagađivanja životne sredine i narušavanja ekološke ravnoteže. Nekvalitetna telefonska veza sa ostatkom sveta, a nekada i sa samim komšijom, je problem koji je dugo vremena trenirao živce telefonskih pretplatnika. Tokom 2004. i u prvoj polovini 2005. godine radilo se na rešavanju ovog problema te je stara analogna zamenjena novom digitalnom centralom. 

 

Нема коментара:

Постави коментар