четвртак, 14. јун 2012.

Saobraćaj

put plana paracin
Put Plana - Paraćin
      Plana se ne nalazi na nekoj važnijoj raskrsnici puteva iako je relativno dobro povezana sa svim okolnim selima. Glavni put kojim se danas stiže u Planu je onaj koji dolazi iz pravca Mirilovca i Paraćina, zapadno od sela. Put je asfaltiran 1976. godine. Zbog zavejanih uzbrdica i neredovnog (lošeg) održavanja tokom zime Planjani imaju dosta problema, naročito ljudi koji žive u južnom i jugoistočnom delu sela koje po nekom nepisanom pravilu ostaje bez svog autobuskog stajališta, pa su prinuđeni da po hladnom vremenu i zavejanom putu pešače i više od pola kilometra do sledećeg stajališta u centru sela.


      U selo se moze stići i iz pravca Golubovca, jugozapadno od Plane. Sa severne strane u Planu se stiže putem iz Lešja, koji vodi najnižom terasom planine Babe. Plana je povezana asfaltnim putem sa Skoricom, selom jugoistočno od Plane, koje pripada ražanjskoj opstini (Nišavski okrug).  

Asfaltiranje dela ulice Carice Milice
Priprema za asfaltiranje


      Samo selo je dobro ispresecano ulicama i sokacima i pruza široku komunikacijsku mogućnost. Ukupna dužina svih ulica u selu iznosi dvanaest kilometara. U većem delu sela putevi su strmi nasipani kamenom, ili sa prirodno tvrdom podlogom. Zadnjih godina je dosta radjeno na asfaltiranju ulica u selu.

put plana skorica
Put Plana - Skorica
      Plana je od Mirilovca udaljena 5 km, od Golubovca i Lesja je deli 2.8 km, dok je rastojanje do Skorice nekih 2.5 kilometara. 

put plana golubovac
Put Plana - Golubovac
      Najbliza železicka stanica je u Paraćinu, 12.5 kilometara od Plane, dok je od 1909.god, pa sve do šezdesetih godina ovog veka, najbliža železnicka stanica bila u Lešju. Međutim, sa ukidanjem pruge uskog koloseka od Paraćina do Rtanjskih rudnika i Zaječara, Plana ostaje odsečena od železničke komunikacije.

       Na autoput Beograd-Niš Planjani se uključuju iznad Paraćina kod mesta "Lozice", deset kilometara od sela. To je najkraća veza sa glavnom srpskom magistralom. 

      Na istom mestu, Planjani se mogu uključiti i na put Paraćin-Zaječar, glavni putni pravac za istočnu Sribiju. To isto mogu uraditi i kod Lešja na samo 4 km od sela. Jugoistočno, put preko Skorice je najkraća veza sa Nišem, južnom i zapadnom Srbijom preko Pojata.

Нема коментара:

Постави коментар